KANT ESTETİĞİNDE REFLEKSİF YARGI YETİSİ VE TÜMEL İLETİLEBİLİRLİK KAVRAMLARI AÇISINDAN BİR FORM BİÇİMLENDİRİCİ OLARAK DEHA

Author:

Year-Number: 2020-Year: 13 - Number: 79
Yayımlanma Tarihi: null
Language : Türkçe
Konu : Felsefe
Number of pages: 445-450
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Estetik tarihinin en temel kuramsal çalışmalarından biri, şüphesiz, Immanuel Kant’ın üçüncü kritiği, Yargı Yetisinin Eleştirisi’dir.. Immanuel Kant bu çalışmasında yargı yetisi ve teleoloji üzerine bir inceleme sunarken Estetik teorinin sanat alanı dışında da kapsayıcı bir epistemolojik vizyon sunması gerektiğinin derinliğine farkındadır. Bu bakımdan onun en temel katkıları refleksif yargı yetisinin pratik dolayımı ve bu süreçte dehanın rolüne dair tartışmalarıdır. Bu bildiride Immanuel Kant’ın yargı yetisine dair incelemesinin temel bileşenleri özetlenerek açıklanacak ve özel olarak da refleksif yargı yetisine odaklanılarak dehanın epistemik öncülük rolü tartışılacaktır. Burada ayırt edici olarak, dehanın yalnızca güzel sanatlar ya da genel olarak sanat alanında değil, pratik dolayımı gerektiren her tür yargı sürecinde bu işlevi yerine getirme biçimine vurgu yapılacaktır. Bu bakımdan söz konusu tartışma G. W. F. Hegel, Yeni-Kantçılık, 20. yüzyıl Marksizmi ve Manchester Antropoloji Ekolü ekseninde ele alınacak ve sanat alanına ek olarak politik teoloji, siyaset felsefesi ve kültürel antropoloji alanlarından örneklerle işlenecek. Diğer taraftan belirleyici yargı yetisi ve refleksif yargı yetisi ayrımlarını da içerecek bir biçimde genel olarak yargı yetisinin işlevi günümüzde yalnızca biz insan türü için değil, makine öğrenmesi açısından yapay zeka programları için de özel olarak sorgulanmalıdır. Bu açıdan çalışmamız varsayımsal bir makine öğrenmesi sürecini de kapsayacak ve sorularını bu yolda sağduyuyu varsaymadan da sunmayı deneyecektir.

Keywords

Abstract

One of the main theoretical works in the history of aesthetics is the Third Critique of Immauel Kant, the Critique of Judgement. While Immanuel Kant presents an inquiry on judgement and teleology in this work, he was deeply aware of the need to aesthetic theory with not only a vision for fine arts or arts in general, but also with an epistemological one. In this sense two of his main contribution to the aesthetic theory is the practical mediation of reflective judgement and the role of genius in this process. In this presentation, the main components of Immanuel Kant’s Third Critique will be summarized and explained and the epistemic pioneering role of genius will be discussed focusing specifically on reflexive judgement. The emphasis here will be on the the way of performance of genius not only in art but also in any judgement requiring practical mediation. In this regard, the discussion will be on the line from Hegel, Neo-Kantianism, 20th Century Marxism and to Manchester School of Anthropology and will contain the examples from political theology, political philosophy and cultural anthropology in addition to Arts. On the other side, the function of judgement in general as including reflective judgement and determinative judgement today needs to be investigated not only for human beings, but also and especially for AI programs with regard to machine-learning. From this point of view, this paper will include a presumptive machine-learning process and will ask its questions without presupposing common sense.

Keywords