ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE YABANCI DÜŞÜNÜRLER TARAFINDAN YAZILAN VE GÜNÜMÜZ TÜRKÇESİNE TERCÜME EDİLEN SOSYOLOJİYE GİRİŞ MAHİYETİNDEKİ KİTAPLARIN SİSTEMATİK ANALİZİ

Author :  

Year-Number: 2014- 29
Language : null
Konu : SOSYOLOJİ
Number of pages: 67-82
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

XIX. yüzyılda özellikle Batı toplumlarında var olan sorunları çözmek amacıyla Fransa’da ortaya çıkan sosyoloji bilimi, belli düşünürlerin fikirleri doğrultusunda gelişim göstermiştir. İlk ortaya çıktığı dönemlerde bir bilim dalı olarak görülmemesine karşın, zaman içerisinde sosyolojinin de kendisine has bir araştırma alanı, konusu, metodu olduğu anlaşılmış ve bu aşamalardan sonra sosyoloji hızlı bir bilimsel gelişim göstermiştir. Bu hızlı gelişimde düşünürler tarafından yapılan çalışmalar ve yazılan araştırmalar önemli yer tutmaktadır. Bu düşünürlerin, o dönemki yaygın sosyolojik düşünce etrafında hareket ettiklerini ve eserlerini bu doğrultuda meydana getirdikleri de unutulmaması gereken bir durumdur. Ülkemizde de bazı yabancı düşünürlerin bazı kitapları Türkçeleştirilerek okuyucuya sunulmuştur. Bu çalışmanın amacı, erken cumhuriyet dönemi içerisinde yabancı düşünürler / araştırmacılar tarafından yazılan ve günümüz Türkçesine tercüme edilen sosyolojiye giriş kitabı olarak nitelendirilebilecek kitaplar arasında karşılaştırma yapmak ve elde edilen bulguları değerlendirmektir. Bu bağlamda araştırmanın alanına giren 1934-1950 yılları arasından yayımlanmış 9 adet kitaba ulaşılarak, bu kitapların içeriğine değinilmiş ve sonrasında da dönemin sosyolojisine ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur. Çalışmanın sonuç kısmında ise bahsi geçen kitaplardaki bilgiler dâhilinde birtakım sonuçlara ulaşılmış ve çalışma sonlandırılmıştır. Ayrıca bu çalışma ile beraber yurtdışında yazılan ve dilimize tercüme edilen sosyolojiye giriş kitaplarının yerli düşünürler tarafından Türkçe olarak yazılan kitaplar ile karşılaştırması yapılarak, ülkemizin sosyoloji literatürüne katkı sunulması planlanmıştır.

Keywords

Abstract

The sociology science having arisen for solving problems of Western societies at France developed by opinions of some intellectuals. Although sociology was not seen as a science branch, it was understood that there were investigation area, subject, method of sociology. Therefore sociology had scientific improvement briskly after these phase. The investigations and studies performed by intellectuals have a big importance on rapid impovement. It was seen clearly that these intellectuals studied regarding common opinions at time time. The books of some foreign intellectuals were translated to Turkish language and presented to readers. The aim of purpose is to evaluate findings and to compare among books regardıng ıntroductıon to socıology wrıtten by foreıgn ıntellectuals and researchers and translated to current turkısh language. In this context, explanations regarding sociology of that time were done after nine books having been published among 1934-1950 years and falling within this investigation were surveyed and contents of these books was analyzed. The conclusion section of study, the some deductions were done within informations in these books and the study was ended. Also, it was planned providing contribution to sociology literature of our country by this study compared books regarding introduction to sociology written abroad and translated to Turkish language with books written by Turkish intellectuals at Turkish language.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics