BİR MAKALE ELEŞTİRİSİ: “TÜRK REKLAMLARINDA MİTOLOJİK ESİNTİLER: VESTEL VE CASPER REKLAMLARININ YUNAN MİTOLOJİSİ BAĞLAMINDA GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZİ”

Author :  

Year-Number: 2019-Number: 77
Language : Türkçe
Konu : Filoloji Temel Alanı-Türk Halkbilimi
Number of pages: 151-161
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Mitler, en eski/arkaik dönemlerden beri insanların çevrelerindeki dünyayı ve evreni anlama çabalarının bir tezahürüdür. Dünyanın yaratılışından kıyamet anlayışına; bir varlığın yaratılışından eşyanın tabiatına kadar birçok sorunun cevabı, mitler aracılığıyla verilmeye çalışılmıştır. Bu bakımdan mitler arkaik insanın felsefî, dinî ve bilimsel yaklaşımlarını ihtiva eder. İnsan, dünyayı mitler aracılığıyla yorumlamış, dünya ve evrendeki yerini tayin etmiştir. Mitler geçmişte olduğu gibi bugün de insan hayatının ayrılmaz bir parçası olarak varlıklarını tedrici olarak devam ettirmektedir. İnsan eliyle yaratılan birçok unsurda mitlerin izlerini tespit edebilmek mümkündür. Özellikle güzel sanatlar; edebiyat, sinema, tiyatro, resim, müzik, heykel ve mimari gibi birçok alanda kendine yer bulan mitler, günümüz dünyasının üretim-tüketim anlayışları içerisinde de kullanılmaktadır. Bu bakımdan üreticilerin mitolojiden esinlenen ürünlerle marka ve model karakteristiği oluşturmaya çalışmalarının yanı sıra, bu ürünlerin pazarlama ve reklam süreçlerinde de mitolojiye müracaat ettikleri bilinmektedir. Reklam ve pazarlama politikalarında yer alan mitolojik unsurlar, mitolojinin günümüzdeki gücü ve etki derecesini ortaya çıkarması bakımından önemli olmakla beraber, bu çalışmaların titizlikle yapılması gereğini de beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, “Türk Reklamlarında Mitolojik Esintiler: Vestel ve Casper Reklamlarının Yunan Mitolojisi Bağlamında Göstergebilimsel Analizi” başlıklı çalışmadaki mitolojik inceleme hataları ele alınacaktır. Vestel ve Casper reklamlarında yer alan mitolojik unsurların Yunan mitolojisiyle ne derece ilgili olduğu tartışılarak, yazarın hareket noktasındaki aşırı yoruma varan ifadeler incelenecektir.

Keywords

Abstract

Myths are a manifestation of people's efforts to understand the world and the universe around them since the earliest/archaic periods. The answer to many questions, from the creation of the world to the understanding of the apocalypse, from the creation of a being to the nature of Things, has been tried to be given through myths. In this respect, myths contain the philosophical, religious and scientific approaches of archaic man. Man has interpreted the world through myths and has determined its place in the world and the universe. As in the past, myths gradually continue to exist as an integral part of human life today. It is possible to identify traces of myths in many elements created by human beings. Myths, especially fine arts, literature, cinema, theatre, painting, music, sculpture and architecture, as well as many areas of today's world's production-consumption understandings find their place in. In this respect, it is known that manufacturers have applied to mythology in marketing and advertising processes as well as trying to create brand and model characteristics with products inspired by mythology. The mythological elements in advertising and marketing policies are important in terms of revealing the power and influence of mythology today, but they also bring about the need for scientific studies to be carried out with care. In this study, “Semiotic Analysis of Vestel and Casper Ads in The Context of Greek Mythology” will be discussed. To what extent the mythological elements in the Vestel and Casper advertisements relate to Greek mythology will be discussed and the expressions leading to the overinterpretation of the author's point of action will be examined.

Keywords


  • Amstrong, K. (2006). Mitlerin Kısa Tarihi (Çev.: Dilek Şendil). İstanbul: Merkez Kitapçılık.

  • Barthes, Roland (2016). Göstergebilimsel Serüven (Çev.: Mehmet Rifat, Sema Rifat. İstanbul: YKY.

  • ----------------- (1979). Göstergebilim İlkeleri (Çev.: Berke Vardar, Mehmet Rifat). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

  • Beydilli, C. (2015). Türk Mitolojisi Ansiklopedik Sözlük (Çev.: Eren Ercan). Ankara: Yurt Kitap-Yayın.

  • Bonnefoy, Y. (2000). Antik Dünya ve Geleneksel Toplumlarda Dinler ve Mitolojiler Sözlüğü I-II (Haz.: Levent Yılmaz). Ankara: Dost Kitabevi.

  • Eco, U. (2003). Yorum ve Aşırı Yorum (Çev.: Kemal Akatay). İstanbul: Can Yayınları.

  • Eliade, M. (2016). Mitlerin Özellikleri (Çev.: Sema Rifat). İstanbul: Alfa Mitoloji.

  • Hacıoğlu Deniz, M. (2012). “Markalı Ürün Tercihlerinin Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkisi”. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 61, 243-268.

  • Kramer, S. N. (1999). Sümer Mitolojisi (Çev.: Hamide Koyukan). İstanbul: Kabalcı Yayınları.

  • Lévi-Strauss, C. (2000). Yaban Düşünce (Çev.: Tahsin Yücel). İstanbul: YKY.

  • -------------------- (2013). Mit ve Anlam (Çev.: Gökhan Yavuz Demir). İstanbul: İthaki Yayınları.

  • Mackenzie, D. A. (1996). Çin ve Japon Mitolojisi (Çev.: Koray Akten), İstanbul: İmge Kitabevi.

  • Malinowski, B. (1998). İlkel Toplum (Çev.: Hüseyin Portakal). Ankara: Öteki Yayınevi.

  • O'Flaherty, W. D. (1996). Hindu Mitolojisi (Çev.: Kudret Emiroğlu). Ankara: İmge Kitabevi.

  • Özkantar, M. Ö. (2019). “Türk Reklamlarında Mitolojik Esintiler: Vestel ve Casper Reklamlarının Yunan Mitolojisi Bağlamında Göstergebilimsel Analizi.” Global Media Journal: Turkish Edition 9(18): 228254.

  • Öztürk, Ö. (2009). Folklor ve Mitoloji Sözlüğü. Ankara: Phoenix Yayınları.

  • Rosenberg, D. (2003). Dünya Mitolojisi Büyük Destan ve Söylenceler Antolojisi (Çev.: Koray Akten, Erdal Cengiz, ve diğerleri). Ankara: İmge Kitabevi.

  • Şişman, B. (2000). Anadolu’da Yaşayan Halk İnançlarının Menşei Üzerine Bir Araştırma. Milli Folklor, 6(46): 104-108.

  • Tan, E. T. (2014). Mitolojik İmgeleri Tüketmek. International Journal of Human Sciences, 11(2): 138-154.

  • Wellek, R. ve Warren, A. (1982). Yazın Kuramı (Çev.: Yurdanur Salman, Suat Karantay). İstanbul: Adam

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics