WIE WURDEN WIR MANIPULIERT? DIE TÜRKISCHE UND DEUTSCHE WERBUNG IM 20. JAHRHUNDERT / NASIL MANİPÜLE EDİLDİK? 20. YÜZYILDA TÜRK VE ALMAN REKLAMLARI

Author :  

Year-Number: 2024-Year: 17 - Number: 100
Yayımlanma Tarihi: 2024-06-27 16:36:01.0
Language : Diğer
Konu : Dünya Dilleri ve Edebiyatları
Number of pages: 147-170
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Reklam birçok bilimsel disiplinin ilginç bir araştırma konusudur. Farklı disiplinlerden sayısız bilimsel dergilerde reklamcılık konusunu ele alınmakta, reklam uygulamaları veya bireysel reklam araştırmaları incelenmektedir. Reklam alanında yapılan araştırmalar pazarlama, iletişim, psikoloji ve tüketici davranışları gibi birçok yönde ele alınmaktadır. Bu araştırmaların odak noktalarında pazarlama stratejileri, tüketici tepkileri ve reklam kampanyalarının etkileri incelenmekte, şirketlere daha etkili pazarlama stratejileri oluşturmak, tüketicilerin ihtiyaçlarına daha iyi yanıt vermek ve markaların rekabet avantajını sürdürmek gibi konularda önemli bilgiler elde edilmektedir. Bu bağlamda başarılı bir reklamcılık için tüketicinin temel psikolojik ihtiyaçlarını ve bilinçaltı yönelimini, yani aşk, yaşam sevinci, başarıya ulaşma ve sosyal tanıma isteğini, ürünle ilişkilendirmek son derece önemlidir. Reklamın doğru mesajı vererek tüketiciyi harekete geçirebilme özelliği doğru kullanılan manipülasyon tekniği ile gerçekleşebilir. Basılı reklamlarda kullanılan belagt sanatı ise en etkili manipulasyon ugulamaları arasında yer almaktadır. Her biri farklı dilbilimsel kategorilere ait olan 'Hitap', 'Emir', 'Giriş Sorusu', 'Estetize Edilmiş Dil', 'Eufemizm', 'Olumsuzluk' ve 'İddia' gibi dilbilimsel öğeler, reklamlarda etkileyici ve etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Hitap, emir, giriş sorusu gibi öğeler, tüketicinin dikkatini çekmek ve etkilemek için kullanılabilir. Estetize edilmiş dil ve eufemizmler, ürün veya hizmetin olumlu yanlarını vurgulamak için önemlidir. Olumsuzluklar, ürünün diğerlerinden ne kadar farklı olduğunu vurgulayabilir. İddialar ise ürünün veya hizmetin sağladığı avantajları tüketiciye anlatabilmek için kullanılır. Bu çalışmada 1993 – 1996 yılları arasında Alman ve Türk basılı reklamlarında birer manipülasyon tekniği olarak kullanılan 'Hitap', 'Emir', 'Giriş Sorusu', 'Estetize Edilmiş Dil', 'Eufemizm', 'Olumsuzluk' ve 'İddia' belagat sanatları anlambilimsel açıdan incelenmiş, iki dildeki benzerlikler ve farklılar ortaya konmuştur.

Keywords

Abstract

The field of advertising is an intriguing research subject for numerous scientific disciplines. Advertising is addressed in numerous scientific journals from different disciplines, covering advertising practices and individual advertising research. Research in the field of advertising is approached from various angles, including marketing, communication, psychology, and consumer behavior. The focal points of these studies involve examining marketing strategies, consumer responses, and the effects of advertising campaigns, providing crucial insights for companies to develop more effective marketing strategies, better respond to consumer needs, and sustain the competitive advantage of brands. In the context of successful advertising, it is highly important to associate the fundamental psychological needs of consumers and subconscious orientation—such as love, joy of life, the desire for success, and social recognition—with the product. The ability of advertising to convey the right message and prompt consumer action can be achieved through the proper use of manipulation techniques. The art of rhetoric, used in print advertisements, stands out as one of the most effective manipulation applications.Various linguistic elements belonging to different linguistic categories such as 'Address', 'Imperative', 'Rhetorical Question', 'Aestheticized Language', 'Euphemism', 'Negation', and 'Claim' are used in advertising in an impressive and effective manner. Elements like address, imperative, and rhetorical questions can be employed to capture and influence the consumer's attention. Aestheticized language and euphemisms are crucial for emphasizing the positive aspects of a product or service. Negations can highlight how a product differs from others, while claims are used to communicate the advantages of a product or service to the consumer. In this study, the rhetorical figures of 'Address', 'Imperative', 'Rhetorical Question', 'Aestheticized Language', 'Euphemism', 'Negation', and 'Claim' used as manipulation techniques in German and Turkish print advertisements between 1993 and 1996 are examined from a semantic perspective, revealing similarities and differences between the two languages.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics