DUVAR RESİMLERİNİN KORUMA ONARIMINDA GRAFİK DOKÜMANTASYONUN ÖNEMİ: NEŞET GÜNAL’IN GÜNCEL DUVAR RESMİ ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN İNCELEMELER

Author :  

Year-Number: 2024-Year: 17 - Number: 101
Yayımlanma Tarihi: 2024-09-26 22:07:43.0
Language : İngilizce
Konu : Taşınabilir Kültür Varlıkları - Sanat Eserleri Restorasyonu ve Konservasyonu
Number of pages: 371-394
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın ana konusu olan grafik dokümantasyon, koruma-onarım çalışmalarının doğru ilerlemesi için gerekli temel aşamalarından biridir. Güncel bir kavram olan grafik dokümantasyon ise fotografik kayıtlar ve bilgisayar programlarıyla desteklenerek bu alana yenilik getirmektedir. Grafik dokümantasyon yöntemleri diğer belgeleme tekniklerine göre daha pratik yöntemler içermektedir. Bu teknikler, özel olarak tasarlanmış ışıklar kullanılarak farklı ışıklar ile yapılan fotoğraf çekim teknikleriyle ve bilgisayar destekli uygulamalarla yapılmaktadır. Tekniğin çalışma prensibine bağlı olarak dijital ortamda düzeltmelerini veya detaylı görsel incelemelerini yapmak mümkündür.

Bu çalışma; İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünün en üst katta bulunan Türkiye’nin ilk atom fizikçisi Prof. Dr. Mustafa Fahir Yeniçay’ın (1902 – 1988) adını taşıyan amfide yer alan Ressam Neşet Günal’a (1923-2002) ait 1959 tarihli, 22 m2 boyutlarındaki “Bilimin Gelişimi” isimli duvar resmi üzerinde uygulanan grafik dokümantasyon teknikleri ile yapılan incelemeleri ve değerlendirmeleri kapsamaktadır.

Duvar resminde sırasıyla; görünür ışık (VIS) ile fotoğraflama, makro (yakın çekim) fotoğraflama, yandan eğilimli ışık ile fotoğraflama (RAK), morötesi floresan ışık ile fotoğraflama (UVF), kızılötesi ışık ile fotoğraflama (IRF), yansıtma dönüşümlü görüntüleme (RTI) teknikleri ile görsel dokümantasyonu (belgelemesi) yapılmıştır. Elde edilen verilerle sanatçının incelenen duvar resimde kullandığı sanatsal teknikler, resmin yüzeyinde meydana gelen bozulmalar ve hasarlar tespit edilerek uygun lejantlar oluşturulmuş ve Adobe Photoshop programı ile “Bilimin Gelişimi” isimli duvar resminin fotoğrafı üzerine işlenmiştir.

Elde edilen görüntü kayıtları ile duvar resminin tekniği, mevcut durumu gibi detayları hakkında belge niteliğinde bilgilere ulaşılmıştır. Ayrıca bu sonuçlar daha sonra yapılacak olan koruma-onarım çalışmalarına katkı sağlayacaktır.

Keywords

Abstract

Graphic documentation, which is the main subject of this study, is one of the basic stages necessary for the correct progress of conservation-repair works. Graphic documentation, which is an up-to-date concept, brings innovation to this field by supporting it with photographic records and computer programs. Graphic documentation methods are more practical than other documentation techniques. These techniques are carried out by using specially designed lights, photographic techniques with different lights and computer-aided applications. Depending on the working principle of the technique, it is possible to make corrections or detailed visual examinations in digital media.

This study covers the examinations and evaluations of the graphic documentation techniques applied on the mural titled "The Development of Science" dated 1959 and measuring 22 m2 by the painter Neşet Günal (1923-2002), which is located in the lecture hall named after Turkey's first atomic physicist Prof. Dr. Mustafa Fahir Yeniçay (1902-1988) on the top floor of the Physics Department of the Faculty of Science at Istanbul University.

The mural in question was visually documented using visible light (VIS) photography, macro (close-up) photography, photography with raking light (RAK), photography with ultraviolet fluorescent light (UVF), photography with infrared (IRF) light, and reflection transform imaging (RTI) techniques, respectively. With the data obtained, the artistic techniques used by the artist in the examined mural, the distortions and damages on the surface of the painting were determined and appropriate legends were created and these legends were processed on the photograph of the mural with Adobe Photoshop program.

With the image records obtained, documentary information was obtained about the details of the mural such as its technique and current condition. These results will also contribute to the conservation-repair works to be carried out later.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics