Dijital teknolojilerin yaygınlaşması her alanda olduğu gibi eğitim alanını da dönüştürmüştür. Dijital eğitim ve öğretim teknolojileri, Covid-19 pandemi sürecinin aniden ortaya çıkmasıyla, eğitimcilerin ve öğrencilerin eğitime ara vermeden eğitime devam etmelerini olanaklı hale getirmiştir. Zamandan ve mekândan bağımsız eğitim fırsatı sunan ve farklı fiziksel mekanlarda bulunan öğrencilerin fırsat eşitsizliklerini nispeten ortadan kaldıran online eğitim, öğrencilerin ve öğretmenlerin hazırlıksız olmalarına rağmen, eğitime katılım sürecinde yaşanan bazı sorunların aşılmasını kolaylaştırmıştır. Pandemi başladıktan sonra bu teknolojilerin hızla kullanılma zorunluluğu, hem eğitimcilerde hem de öğrencilerde bazı adaptasyon sorunlarına neden olmuş ve eğitimin algılanan değerinde, bilgisayar okuryazarlıkları temelinde farklı kanaatlerinin oluşması ile sonuçlanmıştır.
Pandemi döneminde online eğitim, eğitim sisteminin tüm kademelerinde olduğu gibi üniversite eğitiminde de aktif bir şekilde kullanılmıştır. Öğrencilerin bulundukları eğitim ortamlarının eğitim olanakları ve teknoloji okuryazarlıkları bağlamında ortaya çıkan bireysel öğrenme sürecinde karşılaştıkları sorunlar, zaman içinde aşılmıştır. Öğrencilerin online eğitim hakkındaki algıları üzerinde yüz yüze eğitim sürecinde edindikleri eğitim deneyimlere göre de değişmektedir. Günümüzde de dijitalleşen bir dünyanın, sunduğu olanaklar ve kolaylıkla nedeniyle bir çok alanda online eğitim tercih edilmektedir. Hatta yüz yüze eğitimi desteklediği görülmüştür. Bu bağlamda öğrencilerin online eğitim hakkındaki geri bildirimleri, günümüzde eğitim sisteminin güncellenmesi, planlamaların yapılması vb. konularda sorunların aşılmasına da katkı sağlamaktadır.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin örneklem olarak ele alındığı bu çalışmada, dijital okur yazarlık düzeyleri, diğer eğitim kademelerine göre daha yüksek olan üniversite öğrencilerinin, Covid-19 eğitim süreci boyunca online derslere adaptasyonları, teknoloji kullanımları ve eğitim sürecini değerlendirmeleri temelinde online eğitimden memnuniyet düzeyleri araştırılmıştır. Çalışmada öğrencilerin online eğitimi geleneksel eğitim sistemi ile karşılaştırmalarındaki geribildirimlerini alabilmek, teknoloji kullanım düzeylerinin derecesini belirleyebilmek ve öğretim üyeleri tarafından verilen eğitimi öğrencilerin değerlendirmelerini ölçmek amaçlanmıştır. Çalışmanın bağımsız değişkenleri, cinsiyet ve öğrencilerin okudukları bölüm iken, bağımlı değişkenleri, öğrencilerin Online derslerle ile ilgili öğrenci görüşleri, Online derslerde kullanılan teknolojilere ilişkin öğrenci algıları, Öğretim üyelerinin öğretme davranışları hakkında öğrenci algılarıdır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin cinsiyetleri ve bölümlerine göre online derslerle ile ilgili görüşleri, online derslerde kullanılan teknolojilere ilişkin algıları ve öğretim üyelerinin öğretme davranışları hakkında algıları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı gözlenmektedir.
The proliferation of digital technologies has transformed many fields, including education. When the Covid-19 pandemic emerged, digital education and teaching technologies allowed educators and students to continue learning without interruption. Online education, which offers flexible learning opportunities regardless of time or place, helped address some participation challenges despite the initial unpreparedness of both students and teachers. However, the rapid shift to these technologies led to adaptation issues, resulting in varying perceptions of the value of education based on individuals' computer literacy.
During the pandemic, online education became a central part of university instruction, as it did at all levels of the education system. Over time, challenges in students' individual learning processes, which stemmed from the limitations of educational facilities and technology literacy, were addressed. Students' perceptions of online education also vary based on their previous face-to-face learning experiences. Today, online education is favored in many areas due to the opportunities and convenience offered by a digitizing world and has even been found to complement face-to-face education. In this context, students' feedback on online education is valuable for addressing issues related to updating the education system, planning, and improving instructional methods.
This study, which focuses on students from the Ege University Faculty of Communication, investigated the satisfaction levels of university students with online education during the Covid-19 period. The study examined students’ adaptation to online courses, their use of technology, and their evaluations of the educational process, given that these students have higher digital literacy levels compared to other educational levels. The study aimed to gather feedback on students' comparisons between online education and traditional education, assess their technology use, and evaluate their perceptions of the education provided by faculty members. The independent variables in the study are gender and the students' departments, while the dependent variables are students' opinions about online courses, their perceptions of the technologies used in these courses, and their views on faculty members' teaching behaviors. The results indicate that there are no significant differences in students' opinions about online courses, their perceptions of the technologies used, or their views on faculty members' teaching behaviors based on gender or department.