KÜME DESTEKLİ BİREYSELLEŞTİRME TEKNİĞİNİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER VE DAİRE KONUSUNDA BAŞARI, KALICILIK VE TUTUMLARINA ETKİSİ

Author :  

Year-Number: 2025-Year: 18 - Number:103
Yayımlanma Tarihi: 2025-03-24 13:51:31.0
Language : Türkçe
Konu : Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
Number of pages: 145-168
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersi çember ve daire konusunun öğretiminde mevcut öğrenme yöntemine kıyasla iş birlikli öğrenme yönteminin önemli tekniklerinden olan küme destekli bireyselleştirme (KDB) tekniğinin öğrencilerin akademik başarılarına, matematiğe karşı tutumuna ve matematik öğreniminin kalıcılığına etkisi olup olmadığını belirlemektir. Çalışma Erzurum ilinde bulunan bir ortaokulda yapılmıştır. Araştırmada “ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen” kullanılmıştır. Çalışma grubunda bir deney grubu ve bir kontrol grubu yer almıştır. Deney grubuna 8 kız, 12 erkek ve kontrol grubunda 9 kız, 11 erkek öğrenci bulunmaktadır. Veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ve güvenirliği KR-20 ile hesaplanarak 0.819 olarak bulunan akademik başarı testi ön test son test olarak uygulanmıştır. Matematik tutum ölçeği olarak ise Ural (2007) tarafından güvenirliği ve geçerliliği araştırılan ve Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.86 olarak bulunan matematik tutum ölçeği yine ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca uygulamadan dört hafta sonra ise akademik başarı testi kalıcılık testi olarak yeniden kullanılmıştır. Verilerin analizinde küme destekli bireyselleştirme tekniğinde ön test-son testi karşılaştırmak için bağımlı örneklem t-testi ve KDB tekniği ile mevcut yöntemi karşılaştırmak için ise bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak p değeri 0.05 olarak alınmıştır. Verilerin analizi sonucunda akademik başarı, tutum ve kalıcılık açısından KDB tekniğinin öğrencilerin üzerinde olumlu etkiler bıraktığı tespit edilmiştir. KDB tekniği ile mevcut yöntem arasında ise KDB tekniği lehine anlamlı farklılıklar elde edilmiştir.

Keywords

Abstract

This study aims to compare cooperative learning method that team-assisted individualization (groups) with current methodl teaching in terms of achievement, attitude and retention in teaching statistics and probability subjects to elementery school 7th grade students. The study was performed in a secondary school of Erzurum. Pre-test and post-test controlled guasi-experimental design was applied in the study. The study was consisted of an experimental group and a control group. There were 8 female 12 male students in experimental group and 9 female 11 male students in control group. Academic achievement test developed by researcher and the reliability of this test is based on Cronbach Alpha calculation which is 0.819 mathematics attitude scale whose reliability and validity is researched by Ural (2007) are applied as pre-test and post-test as the means ofcollection of data. Achievement test is applied as retention test four weeks after the study. In the analysis of data, paired t-test was used to compare the team-assisted individualization (TAI) technique with pre-test and post-test while independent t-test was used to compare TAI technique with traditional method. P value was accepted as 0.05 as a level of accuracy. It was concluded that TAI technique had a positive effect on students in terms of their academic success, attitude and persistence as a result of the data. Meaningful differences were obtained in favor of TAI technique between TAI technique and traditional method.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics