Birinci Dünya Savaşı yıllarında Irak Cephesi’nde Kutülamare Muharebelerinde yenilerek esir düşen Sir Charles Townshend’e Türk Hükümeti tarafından bir esirden ziyade, misafir muamelesi yapılmıştı. İngiliz Generali Townshend esaret yıllarını İstanbul /Büyükada’da kendisine tahsis edilen bir köşkte gözetim altında geçirmiştir. Bu durum İngiliz Generali Townshend’i Türk dostu yapmıştı. Mondros Mütârekesi’nin İngiltere ile imzalanmasında da arabuluculuk yapan İngiliz Generali Townshend, İngiltere’de siyasi çevrelerde, basında ve kamuoyunda Türk haklarının savunucusu olmuştur.
Millî Mücadele yıllarında İngiltere Hükümeti’nin Türkiye’ye karşı düşmanca politikasına da karşı çıkan General Townshend, Türk-Yunan savaşını sona erdirmek amacıyla Büyük Taarruz’dan hemen önceki günlerde Anadolu’ya bir seyahat yapmış ve barış girişimlerinde bulunmuştu. Bu seyahati esnasında Konya’da Mustafa Kemal Paşa ile de iki defa görüşen General Townshend, daha sonra da Ankara’ya giderek, dostu Rauf Bey başta olmak üzere Ankara’daki önemli devlet ricaliyle görüşmüştü.
Seyahati esnasında kendisine büyük alâka ve saygı gösterilmiş olan Townshend, kendince seyahatinin arzu ettiği barış için önemli bir adım ve başarı olduğunu gerek Ankara’da iken ve gerekse İngiltere’ye döndüğünde açıklamıştır.
Türk dostu ve Türk haklarının savunucusu olduğunu her zemin ve fırsatta açıklayan General Townshend’in bu ziyareti, Türk davasının haklılığının İngiltere, Fransa gibi ülkelerin siyasi çevrelerinde ve kamuoylarında anlaşılması noktasında, etkili olmuştur.
During world war I, at Iraq’s war front, Sir Charles T. Had fallen prisoner to hand of Turks. Turkish government had treated him rarther like a guest. This treatment had turned the English general to a friend with the Turks. British General Townshend spent his years of captivity under surveillance in a mansion assigned to him in Büyükada, Istanbul When the Mondros Treaty was signed between Turkey and England Townshend was a mediator, and defended the rights of Turkey with the politicians, the media and in the public.
During the years of national struggle, Townshend had opposed the British government’s hostile stance towards Turkey and in order to end the Turkish Greek war he endeavoured and paid a visit to Turkey just after the Great Assault and worked to broker peace among the warring parties. During his trip he had come to Konya and met Atatürk twice then left for Ankara and met his friend Rauf Bey and other important personalities. Townshend was very well received in Turkey. While in Turkey and when returned to England he had publicly announced that he believed his visit and his endeavour was a success and a right step on the way of bringing about a peaceful end to the war in the region.
Townshend didn’t hesitate to announce that he was a friend of Turks and a defender of the rights of the Turks wherever he went. We believe that his visit to Turkey had played a positive role in effecting and convincing the politicians and the public of both England and France.