Fatih Sultan Mehmet’in en küçük oğlu olan Cem Sultan, şehzadeliği ve taht mücadeleleri yanında şair kimliğiyle tanınan bir biridir. Babasının ölümünden sonra ağabeyi II. Bayezid ile girdiği taht mücadelesini kaybetmiş ve neredeyse ömrünün yarısını gurbette geçirmek zorunda kalmıştır. Karaman’da şehzadeliği sırasında ilim insanları ve sanatkârları koruyup seven Cem Sultan, aldığı iyi derecede tahsile uygun olarak klasik Türk şiiri geleneğine göre güzel, ince ve zarif duygulu şiirler yazar. Onun şiirlerine muhteva açısından hâkim olan unsur, duygudur. Hayatının Avrupa’ya gitmeden önceki günleriyle esarette geçen yılları arasındaki değişim tabiî olarak şiirlerine yansır. Cem Sultan’ın kasidelerinde genç yaşta vatanından uzak kalma sebebiyle duyduğu hasret, özlem, yalnızlık, ıstırap ve ölüm korkusu gibi duygular yer alırken gazellerinde hâkim olan duygu genellikle aşktır. Bu duygular şiirde titizlikle işlenmiştir. Şairin şiirlerinden hareketle biyografisiyle ilgili bilgilere ulaşmak da mümkündür.
Bu çalışmada Cem Sultan Dîvânı’ndan seçilen örnek beyitlerin anlam dünyasından yola çıkılarak şairin duygu dünyası ve bu hisleri şairâne bir kudretle şiire nasıl aksettirdiği incelenecektir.
Cem Sultan, the youngest son of Fatih Sultan Mehmet, is a person known for his poet identity in addition to his princedom and throne struggles. After his father’s death, he lost the throne struggle with his elder brother Bayezid II and was forced to spend almost half of his life abroad. Cem Sultan, who protected and loved scholars and artists during his princedom in Karaman, wrote beautiful, delicate, and emotional poems in accordance with the classical Turkish poetry tradition in accordance with the good education he received. The dominant element in his poems in terms of content is emotion. The difference between the days of his life before he went to Europe and the years he spent in captivity is inevitably reflected in his poems. While his odes include the longing, yearning, loneliness, suffering and fear of death that Cem Sultan felt due to being away from his homeland at a young age, the dominant emotion in his ghazals is usually love. These feelings are meticulously processed in the poem. It is also possible to reach information about the poet's biography based on his poems.
In this study, the poet’s emotional world and how he reflected these feelings in poetry with a poetic power will be examined by starting from the semantic world of sample couplets selected from Cem Sultan’s Divan