TÜRK FLÜT METOTLARININ FLÜT EĞİTİMİ İLE İLGİLİ BİLGİ, DAVRANIŞ, TEKNİK ve DESTEKLEYİCİ MATERYALLERİ İÇERME DURUMLARININ İNCELENMESİ

Author:

Year-Number: 2016- 45
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Müzik Eğitimi (Flüt Eğitimi)
Number of pages: 235-245
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Müzik eğitiminin bir boyutu olan çalgı eğitiminde çalgı öğrenme süreci, bir çalgıyı çalabilme becerisini gösterebilmek için bir takım becerilerin sistematik olarak kazanılmasıdır. Bu becerilerin sistematik bir şekilde öğretilmesi sürecinde ise çalgı eğitimcilerinin en önemli başvuru kaynakları çalgı metotlarıdır. Ülkemizde basımı gerçekleştirilen Türk flüt metotları, genel, özengen ve mesleki müzik eğitimi içinde yer alan çalgı eğitimi kapsamında önemli bir yere sahip olan flüt eğitimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde flüt eğitimi sürecine destek vermek ve katkı sağlamak amacıyla yazılmış Türk flüt metotlarının belirlenip, flüt eğitimi ile ilgili temel bilgi ve davranışlar, flüt teknikleri ve flüt eğitimini destekleyici materyalleri içerme durumları açısından incelenmesine yöneliktir. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın kapsamını, ülkemizde ulusal yayınevleri tarafından yayınlanan 4 flüt metotu oluşturmaktadır. Bunlar Ece Karşal Flüt Metodu (Başlangıç Seviyesi), Gülşen Tatu Flüt Metodu, Mustafa Arı Yan Flüt Metodu ve Tuna Çakmaklı Flüt Metodu’dur. Çalışmanın sonuçlarına göre, ülkemizde flüt için yazılmış metot kitaplarının sayısının çok az olduğu, Türk flüt metotlarının 12 yıllık bir geçmişe sahip olduğu, metotlarda içerik açısından farklılıklar ve benzerlikler olduğu, genel olarak metotların tümünde flütle ilgili bilgi ve davranışlara ve flüt tekniklerine yer verildiği ancak metotların bazılarında flüt teknikleri ile ilgili egzersizlerin az sayıda olduğu, flütte yeni müzik tekniklerine bir metot dışında yer verilmediği, metotların tümünde görsel materyallere ve flüt için yazılmış eserlere yer verildiği ancak yalnızca 2 metotun egzersizlerle ilgili işitsel destek içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca çalışmanın sonunda bulgu ve sonuçlardan yola çıkılarak önerilere yer verilmiştir.

Keywords

Abstract

Musical instrument education is one of the most important issues in music education, and it requires systematic acquisition of some necessary skills to play an instrument. In the process of teaching those necessary skills, one of the most important reference resources for the music instructors is the musical instrument methods. In Turkey, the published Turkish flute methods is notable in terms of flute education which has an important role within the scope of general, amateur and professional music education. The aim of this research is to define the Turkish flute methods that were written to make contributions to the flute education, and to investigate these methods to determine whether they include the basic knowledge and behaviours, flute techniques and the supportive materials related to music education. In this research, descriptive survey model was used. The scope of the research includes four flute methods published by national publishing companies in Turkey. These methods are Ece Karşal Flute Method (Beginner Level), Gülşen Tatu Flute Method, Mustafa Arı Flute Method and Tuna Çakmaklı Flute Method. According to the results of the study, it was found that the number of method books written for the flute education is quite limited in Turkey, that Turkish flute methods have been used for 12 years, and that there are both similarities and differences in the methods in terms of content. It was also found that in most of the methods, there are knowledge and behaviours related to flute. However, it was revealed that there are insufficient amount of exercises related to flute techniques, and that there are not any new techniques in these methods except for one method. In those methods, there are visual materials and work that is written for flute; however, only two methods include audio support in exercises. Last, some recommendations were noted according to the findings and results of the research.

Keywords