İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN PEDAGOJİK FORMASYON PROGRAMI KAPSAMINDA ALDIKLARI ÖTMG DERSİNİN ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYALLERE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRMEYE ETKİSİ

Author:

Year-Number: 2016- 51
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Din Eğitimi
Number of pages: 157-177
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

DKAB derslerinin verimli işlenebilmesi ve öğrencilerde derse karşı olumlu tutumların geliştirilebilmesi için öğretim teknolojileri ve materyallerin kullanımı önem arz etmektedir. Bu çalışma pedagojik formasyon sertifika programı kapsamında verilen Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme dersinin öğretmen adaylarının öğretim teknolojileri ve materyallere karşı tutumlarında olumlu bir değişime sebep olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi pedagojik formasyon sertifika programına kayıtlı 540 ilahiyat fakültesi öğrencisi oluşturmaktadır. Örneklem ise bu evrenden basit tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 107 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma, tek grup ön test-son test zayıf deneysel desen üzerine kurgulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre pedagojik formasyon sertifika programlarında bulunan ÖTMG dersi, ön test-son test puan ortalamaları arasında “genel materyal kullanımı”, “görsel materyal kullanımı”, “bilgisayar destekli eğitim” ve “üç boyutlu materyal ” alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmalara yol açarken “görsel-işitsel materyal” ve “yazılı materyal” alt boyutlarında anlamlı farklılaşmalara yol açmamaktadır. Ölçeğin geneli dikkate alındığında da ÖTMG dersinin öğretim teknolojileri ve materyal geliştirmeye karşı olumlu tutumların oluşmasında etkili olduğu görülmektedir.

Keywords

Abstract

Using educational technologies and designing materials are important to teach effectively. This research aims to find out if the Educational Technologies and Material Design course has an effect to develop positive attitudes on using educational technologies and designing materials for teacher candidates. The possible research universe is the 540 students of the Marmara University Ataturk Education Faculty Pedagogical Formation Programme students who are originally Theology Faculty students. The sampling is 107 students who are chosen randomly among them. In this study, a single group pretest/posttest pre-experimental design was used. The results indicated that the Educational Technologies and Material Design course has an effect to develop positive attitudes about using educational technologies and designing materials.

Keywords