ERASMUS DERS VERME HAREKETLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VE ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Author:

Year-Number: 2017- 61
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Sosyal Bilimler
Number of pages: 61-76
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Erasmus Programı yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Bu programda Avrupa Birliği’ne üye veya aday ülkelerin anlaşmalı kurumların birbiriyle ortak projeler üretebilmesi, kısa süreli öğrenci ve personel değişimleri yapabilmeleri amaçlanmaktadır. 2004 yılından itibaren Öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz bu değişim programından yararlanmaktadır. Bu süreçte bazı problemlerle karşılaşılmaktadır. Bu araştırmada, Erasmus programı kapsamında sık karşılaşılan sorunların belirlenmesi amaçlanmakta ve çözümü için öneriler sunulmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın verileri, 2015-2016 eğitim öğretim yılında iki devlet üniversitesinde (Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Erzincan Üniversitesi) 30 öğretim elemanından sağlanmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış form ile toplanmıştır. Yapılan analizlerde; Öğretim elemanlarının bu programa katılma nedenlerinin “farklı bir üniversitenin eğitim sistemi hakkında bilgi edinme”, “mesleki açıdan gelişim”, “yurt dışı deneyimi kazanma” konularında yoğunlaştığı belirlenmiştir. Öğretim elemanlarının beklentileri ise “Farklı bir ülkenin üniversitesini tanıma” ve “ziyaret edilen üniversitenin bilimsel anlamdaki düzeyinin iyi olması” konularında karşılandığı görülmektedir. “Farklı bir ülkede ders verme”, “üniversitedeki öğrenci ve öğretim elemanı profilinin tanınması”, “yabancı dil kullanımında gelişme ve özgüven artışı”, programın akademik personele sağladığı yararlar olarak belirlenmiştir. “Program süresinin kısa oluşu” en sık karşılaşılan sorun olarak görülmektedir. Karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak öğretim elemanlarının tamamı “anlaşmalı ülke ve üniversite sayısının artırılmasının ve hibe miktarının yükseltilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca programdan daha önce yararlanan öğretim elemanlarını tecrübelerinin programdan yararlanacak öğretim elemanları ile paylaşılması, gidilecek üniversite hakkında pratik bilgi içeren bir kılavuz yayınlanması ve yurtdışı ile anlaşma sayısını artıran Erasmus bölüm koordinatörlerini motive etmek amacıyla ücret verilmesi önerilmektedir.

Keywords

Abstract

The Erasmus Program is a European Union program so as to encourage higher education institutions to cooperate with each other. In this program, it is aimed that all member countries of the European Union as well as candidate countries for membership produce joint projects with each other and have short-term student and academic staff exchanges. Since 2004, our staff and students have participated in this exchange program. They undoubtedly encountered some problems during this period. In this research, the aim is to describe frequently encountered problems by the academic staff and to propose recommendations for the solution about the Erasmus Teaching Staff Mobility Programme. This study is a qualitative research. The data for this research were obtained from twenty academic staff in two state universities (Ondokuz Mayıs University and Erzincan University) in academic year 2015-2016. Semi-structured interview is used as the data collection tool. At the end of the study, it can be said that participants have joined the programme for “recognizing educational systems of a different country”, “vocational development”, “gaining abroad experience”. The expectations of the instructors were met in “recognizing a different university” and “high scientific research level of the host university”. They had the opportunity to “recognize instructors and students in the host university” and “improve their foreign language skills and consequently increasing self-confidence”. They encountered some problems “such as short programme duration”. They offered also some suggestions such as expanding the duration of the programme, increasing the amount of the grant and increasing in the number of the bilateral agreements with universities”. The academic staff who experienced this programme should share their experiences with future Erasmus beneficiaries. The publication of a guidebook is suggested for future Erasmus beneficiaries with practical information regarding studying in partner university. In order to to encourage (departmental) Erasmus Coordinators, who increase the number of bilateral agreements, payments should be made.

Keywords