ERKEN DÖNEM UYUM BOZUCU ŞEMALAR, PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK VE PSİKOLOJİK BELİRTİLER ARASINDAKİ İLİŞKİ

Author:

Year-Number: 2021-Year: 14 - Number: 87
Yayımlanma Tarihi: 2021-12-19 23:55:35.0
Language : Türkçe
Konu : Klinik Psikoloji
Number of pages: 313-326
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Yetişkin bireylerde çocukluk çağı olumsuz yaşantılarıyla ortaya çıkan erken dönem uyum bozucu şemaların, psikolojik sağlamlık ve psikolojik belirti düzeylerine etkisini ölçmek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada 18-61 yaş aralığında, 218’i kadın, 117’si erkek olmak üzere toplam 335 katılımcı ile çalışılmıştır. Erken dönem uyum bozucu şemaların belirlenmesinde Young Şema Ölçeği Kısaltılmış Formu-3, psikolojik sağlamlık düzeylerinin ölçümünde Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Psikolojik belirtilerin tespitinde Kısa Semptom Envanteri ve katılımcıların kişisel bilgilerine ulaşmak için de Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlemesi SPSS 25 programı ile gerçekleştirilmiş olup önce normallik testi uygulanarak basıklık çarpıklık değerleri kontrol edilmiştir. Demografik bilgilerin dağılımı da yapıldıktan sonra iki ya da daha fazla değişkenli gruplar arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi için pearson korelasyon testi uygulanmıştır.

Sonuçlar incelendiğinde katılımcıların erken dönem uyum bozucu şemaları, psikolojik sağlamlık düzeyleri ve psikolojik belirtileri arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Erken dönem uyum bozucu şemaları güçlendikçe psikolojik belirtileri de artış göstermektedir. Analize göre şema boyutlarının tamamı psikolojik belirtilerle anlamlı seviyede ilişkili çıkmıştır. Erken dönem uyum bozucu şemaları güçlendikçe psikolojik sağlamlıkları zayıflamaktadır. İlişki beklenildiği üzere ters yönlüdür. En yoğun ilişkiler; azim ve kişisel yetkinlik alt boyutu için başarısızlık ve iç içe geçme/bağımlılık şeması ile, olumsuzluğa dayanıklılık alt boyutu için iç içe geçme/bağımlılık, başarısızlık ve karamsarlık şemaları ile, manevi (ruhsallık) eğilim alt boyutu için duygusal yoksunluk şeması ile tespit edilmiştir.

Keywords

Abstract

This study was carried out to measure the effects of early maladaptive schemas, which are formed by negative childhood experiences, on psychological resilience and psychological symptom levels in adults. The study was conducted with a total of 335 participants, whose age range was 18-61, 218 women and 117 men. Young Schema Abridged Form-3 was used to identify early maladaptive schemas, Connor-Davidson Resilience Scale was used to measure resilience levels, Brief Symptom Inventory was used to identify psychological symptoms, and Demographic Information Form was used to obtain personal information of participants. Statistical analysis of the data was carried out with the SPSS 25 program. First, the normality test was applied and the kurtosis skewness values ​​were checked. After the distribution of demographic information was made, the Pearson correlation test was applied to determine the relationships between groups with two or more variables.

When the results were examined, it was determined that the relationship between the participants' early maladaptive schemas, psychological resilience levels and psychological symptoms was significant. As early maladaptive schemas gain strength, individuals' psychological resilience weakens. The relationship is inverse as expected. The most intense relationships; failure and nesting/dependency schema for perseverance and personal efficacy sub-dimension, nesting/dependency, failure and pessimism schemas for resistance to negativity, and emotional deprivation schema for spiritual (spiritual) tendency sub-dimension.

Keywords