ANNE ENRİGHT’İN YEŞİL YOL ROMANINDA PARÇALANAN ULUS, KİMLİK VE ANLATI YAPISI

Author:

Year-Number: 2022-Year: 15 - Number: 92
Yayımlanma Tarihi: 2022-12-08 22:06:24.0
Language : İngilizce
Konu : Dünya Dilleri ve Edebiyatları
Number of pages: 145-160
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

20. yüzyılın başında toplumun pek çok alanında önemli bir değişimin yaşandığı bir dönem, İrlanda tarihinde kritik bir krize yol açtı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, geç kapitalizmin vatandaşlarına sağladığı avantajlar -insanların hayatındaki tüm olumsuz yansımalarıyla birlikte- daha belirgin hale geldi. Ayrıca, her alandaki gelişmeler, insanların laik ve dini dünya görüşlerini temelden değiştirdi. Bu gelişmeler sonucunda insanların geleneğe ve aileye olan bağlılıkları sekteye uğradı. İrlanda'nın bağımsızlığı, genel halk arasında tedirginlik ve endişe yarattı. Önceki nesilden aktarılan özveri, açıklık ve dağılmama fikirleri artık genç nesil için geçerli değildi. İnsan ilişkilerinin içsel ve dışsal değişimlere uyum sağlaması sonucunda artık yeni bir boyut kazanmıştı.

Yeşil Yol romanında Anne Enright, yukarıda belirtilen zorluklara rağmen çağdaş İrlanda toplumunun durumunu ve orada yaşayan insanları tasvir etti. Bu çalışmanın temel amacı, Enright'ın Yeşil Yol adlı romanındaki psikolojik sorunların ve toplumsal değişimlerin ailenin ve bireyin nasıl parçalandığı ve nasıl etkilediği konularını incelemektir. Enright, hızla genişleyen modern dünyada aileden ayrılan bir kişinin mücadelelerini betimleyerek, ailenin ve aile üyelerinin nasıl dağıldığını gözler önüne serer. Yazar, aile bireylerini topluma ve bireysel parçalanmaya karşı bir araya getirerek onların duygularına ve aileye bağlılık duygularına bir çözüm olduğunu vurgular. Enright bu eserde, insan psikolojisi ve ilişkilerinin toplumu ve benliği bütünleştirmedeki gücünü göstermek için romandaki karakterlerin parçalanmasını ve yeniden bütünleşmesini inceler.

Keywords

Abstract

A time of significant change in many facets of society at the beginning of the 20th century sparked a critical crisis in Irish history. After the Second World War, the advantages that late capitalism provided for its citizens—along with all of its negative repercussions on people's lives—became more apparent. Additionally, advancements in every field have fundamentally altered people’s secular and religious worldviews. People’s sense of fidelity to tradition and family has been disrupted as a result of these developments. Ireland’s independence caused unease and apprehension among the general populace. The ideas of dedication, clarity, and non-dispersion that were passed down from the previous generation are no longer relevant to the younger generation. As a result of human relations’ adaptation to internal and external changes, they now have a new dimension.

In The Green Road, Anne Enright portrayed the state of contemporary Irish society and the people who live there despite the aforementioned challenges. The primary goal of this study is to examine how psychological issues and societal changes in Enright’s The Green Road affect the issue of how the family and the individual are fragmented. By depicting the struggles of a person who separates from the family in the rapidly expanding modern world, Enright illustrates how the family and family members were dispersed. The author stressed a solution to their feelings and sense of family devotion by bringing together family members in opposition to society and individual fragmentation. To show the strength of human psychology and relationships in integrating society and self, Enright has examined characters’ fragmentation and reintegration in the novel.

Keywords