İLKÖĞRETİM OKULLARINDAKİ EĞİTSEL KULÜP UYGULAMALARININ ETKİLİLİĞİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN ve YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author :  

Year-Number: 2013-6 Issue 4
Language : null
Konu : Eğitim / İlköğretim
Number of pages: 615-647
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada, İlköğretim okullarında 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan yeni ilköğretim programında yer alan “Eğitsel Kulüp Uygulamalarının” etkililiğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma 2011-2012 eğitim öğretim yılında Samsun merkez ilköğretim okullarında (merkez ilçe ve köyleri dahil) görev yapmakta olan öğretmen ve okul yöneticileri ile yürütülmüştür. Araştırmada betimsel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Örneklem seçiminde iki aşamalı örneklem seçimi yapılmış; ilk olarak tabakalı örnekleme yöntemi daha sonra ise basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada 27 öğretmen ve 8 okul yöneticisi ile görüşülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen öğretmenlere yönelik 4, yöneticilere yönelik ise 9 maddelik yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Anket formlarının geçerlik güvenirliği araştırmacılar tarafından yapılmıştır. Araştırma bulguları öğretmen ve yöneticiler için ayrı ayrı içerik analizi yapılarak açıklanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen ve yöneticilerin eğitsel kulüp uygulamalarına yönelik görüşleri, düşünceleri, bu süreçte yaşadıkları problemler ve eğitsel kulüp etkinliklerinin daha etkin olabilmesi amacıyla öneriler ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonucunda, zamanın yetmemesi, çevre koşullarının bu tür çalışmalara elverişsiz olması, maddi-fiziksel imkânların yetersiz olması, eğitim paydaşları arasındaki iletişim kopukluğu, etkinliklerin öneminin yeterince anlaşılmamış olması, sınıfların kalabalık olması ve öğrencilerin ilgisini karşılayacak çalışmaların yapılmaması gibi önemli sorunlar ortaya çıkmıştır. Ayrıca, bu sorunlara çözüm olarak; eğitimin sadece okulların bir sorunu olarak algılanmaması gerektiği bunun yanında tüm kurum ve kuruluşların bu çalışmalara destek sağlaması gerektiği, eğitsel kulüp çalışmalarının öneminin eğitimin paydaşlarına anlatılması, yapılacak olan projelerle paydaşların aktif hale getirilmesi gerekmekte, eğitsel kulüp çalışmalarına yönelik olarak okulların fiziki şartları düzenlenmeli ve bu tür sosyal içerikli aynı zamanda eğitsel olan çalışmalar okul sınırları ile sınırlandırılmaması gerekmekte olduğu şeklinde öneriler elde edilmiştir. Araştırma sürecinde elde edilen veriler ile ilgili sorunlar ve önerilerin, öğretmen ve yöneticilerin kendi ifadeleriyle yapmış oldukları betimlemeler olması bakımından önemlidir.

Keywords

Abstract

In this study investigated the "Educational Club Applications" which in the new primary school curriculum which Introduced from the 2005-2006 academic year. The research was carried out with teachers and school administrators which in the Samsun city center, primary schools (including the central districts and villages) who are working in the academic year 2011-2012. In the research, screening model was used in descriptive research models. The sample selection was a two-stage sample selection. Firstly is stratified sampling method, then a simple random sampling method has been used. In the study interviewed with 27 teacher and 8 school administrators. As a data collection tool used semi-structured interview form which developed by the researcher which contains to teacher 4 and school administrators 9 items. The reliability and validity of the questionnaires was conducted by researchers. The research findings are explained by content analysis separately for teachers and administrators. As a result of the research uncovered which teachers and administrators of educational practices of the club for the opinions, ideas, problems are experienced in this process in order to become more active club activities and educational recommendations. As a result of the research important findings (problems) emerged that time is not sufficient, to be unfavorable environmental conditions such works, material and inadequate physical facilities, lack of communication between stakeholders in education, the importance of the activities to be poorly understood, studies in crowded classes and not meet students' interest. Also as a solution these problems have been optained recommendations which education can only be perceived as an issue in schools as well as institutions and organizations of all these studies should provide support, explaining the importance of the educational work of the club to stakeholders of education, the projects must be enabled to stakeholders, physical conditions of schools arranged for educational club activities, and such studies which social content and educational mustn’t restricted by the boundaries of school. The data obtained in the research process are important, because issues and recommendations in their own words of teachers and school administrators.

Keywords


  • ACAT, M. B. ve UZUNKOL, E. (2010). İlköğretim Programlarındaki Alternatif Değerlendirme Yöntemlerinin Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunlara İlişkin Sınıf Öğretmenlerinin Görüşleri, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 29.

  • AKAR, N. (2006). Ortaöğretim Kurumlarında Karşılaşılan Disiplin Sorunları ve Eğitim Yöneticilerinin Çözüm Yaklaşımları (Denizli İli Örneği), Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri ABD, Eğitim Yönetimi Denetimi Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.

  • ALKAN, T. (2005). Değişen Toplumsal Yapı ve Eğitim. Yaşam Boyu Öğrenme, (52-69), (Haz: Fevziye Sayılan-Ahmet Yıldız), Ankara, Pegem A Yayıncılık.

  • ALTUNIŞIK, R., COŞKUN, R., BAYRAKTAROĞLU: , YILDIRIM, E. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya Yayıncılık, 5. Baskı, Sakarya.

  • BÜYÜKÖZTÜRK, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2009). Bilimsel Araştırma yöntemleri, Pegem Akademi Yayıncılık, 3. Baskı.

  • BRYMAN, A. (1989). Research Methods and Organization Studies, Contemporary Social Research Series (General Ed. Martin Bulmer).

  • CANBAY, A. (2007). İlköğretim Okullarında Sosyal Etkinlikler ve Müzik Kulübünün Önemi, Millî Eğitim Dergisi, Sayı. 174.

  • COHEN, L ve MANİON, L ve MARRİSON, K. (2007). Research Methods in Education, Taylor – Francis e-Library, Sixth Edition.

  • ÇELİKTEN M. (2004). İdeal Bir Okul Müdürü Portresi, Akademik Araştırmalar Dergisi, Sayı: 21, Sayfa: 195–204.

  • EKİZ, D. (2004). “Eğitim Dünyasının Nitel Araştırma Paradigmasıyla İncelenmesi: Doğal ya da Yapay”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 415-439.

  • EKİZ, D. (Ed) (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemler, Lisans Yayıncılık, İstanbul.

  • EKMEKÇİ, A. (2006). İlköğretim Okulları 1. Kademede Eğitici Kol Çalışmalarının Yeterlilik Düzeyi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları ve Öğretim A.B.D., Yüksek Lisans Tezi.

  • ERDEN, M. (1996). Sosyal Bilgiler Öğretimi, Alkım Yayınevi.

  • EROĞLU, E. (2008). İlköğretim okullarındaki Sosyal Kulüp Çalışmalarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri (Elmadağ İlçesi Örneği), Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi B.D., Yüksek Lisans Tezi.

  • GEDİKOĞLU, T. (2005). Avrupa Birliği Sürecinde Türk Eğitim Sistemi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 1, Sayı: 1.

  • GEORGE, D. (1996). Gifted Education, Identification and Proovision, London, David Fulton Publishers.

  • GORDON, T. (2010). Etkili Öğretmenlik Eğitimi, 3. Baskı, (S. Karakale, Çev.). İstanbul: Profil Yayıncılık, (Orijinal Basım Tarihi 2003).

  • GÜNDÜZ, H. (1997). “Eğitici Kol Çalışmalarının Etkililiği İle İlgili Öğretmen ve Yönetici Görüşleri,”, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

  • KAF HASIRCI, Ö. (2005). İlköğretim 3. Sınıf Hayat Bilgisi Dersinde Görsel Öğrenme Stiline Göre Düzenlenen Öğretimin Öğrencilerin Akademik Başarı ve Kalıcılığına Etkisi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.

  • KOÇİNALİ, A. (2008). Kocaeli İli Gebze İlçesindeki Endüstri Meslek Liselerinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Eğitsel Kulüplere Bakışı, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Denetimi Yüksek Lisans Programı, Yüksek Lisans Tezi.

  • MEB (2005). Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği, 13.01.2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazete.

  • MEB. (2006). İlköğretim Programları (1-5. Sınıflar), Pegem Yayınevi, Ankara.

  • MEB, (2010). Millî Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, 18. Millî Eğitim Şura Kararları, Tebliğler Dergisi.

  • MİLES, M.B. ve HUBERMAN, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis (An Expanded Sourcebook), Second Edition, SAGE Publications, İnternational Educational And Publisher Thousand Oaks, London – New Delhi.

  • ÖZGEN, K ve ALKAN, H. (2012). Yapılandırmacı Öğrenme Ortamında Öğrenme Stillerine Uygun Geliştirilen Etkinliklere Yönelik Öğrenci Görüşlerinin İncelenmesi, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:18.

  • ÖZGÜVEN, İ. E. (1999). Çağdaş Eğitimde Psikolojik Danışma ve Rehberlik, PDREM Yayınları, Ankara.

  • ÖZÜR, N. K. (2007). Coğrafya Eğitiminde Öğrenme Öğretme Süreçleri. Karabağ, S. (Editör). Kuram Ve Uygulamada Coğrafya Eğitimi. Ankara: Gazi Büro Yayıncılık.

  • SABAN, A. (2009). Öğretmen Adaylarının Öğrenci Kavramına İlişkin Sahip Oldukları İmgeler, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7 (2), 281-326.

  • SABAN, A., KOÇBEKER, B. N. ve SABAN, A. (2006). Öğretmen Adaylarının Öğretmen Kavramına İlişkin Algılarının Metafor Analizi Yoluyla İncelenmesi, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri (Educational Sciences: Theory ve Practice),6 (2), 461522.

  • STRAUSS, A. ve CORBİN, J. (1990). Basic of Qualitative Research (Techniques and Procedures For developing Grorunded Theory), Second Edition, 31. 01. 2011 Tarihinde http://ac.aua.am/irina_harutyunyan/Public/research%20method%20qanak.pdf, Adresinden Alınmıştır.

  • ŞAHİN, Ç. (1995). “İlköğretim Okulları 1. Kademede (İlkokullarda) Eğitici Kol Çalışmalarının Yeterliliği Üzerine Bir Araştırma,”, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.

  • ŞİŞMAN, M. (2007). Eğitimde mükemmellik Arayışı -Etkili Okullar -, Pegem A Yayıncılık, Ankara.

  • TAN, H. (1995). Psikolojik Danışma ve Rehberlik, MEB Yayınevi, İstanbul.

  • TETİK, V. (2008). Genel Liselerde Sosyal Etkinliklerin Uygulanmasında Okul Yöneticilerinin Etkililiği, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

  • TÜRE, N. (2007). Eğitimde ve Öğretimde Bir Araç Olarak Görsel Sanatlar Eğitiminin Öğrencilere Sağladığı Katkılar, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı, Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.

  • VANDERSTOEP: W. ve JOHNSTON, D. D. (2009). Research Methods For Everyday Life (Blending Qualitative and Quantitative Approaches), Published by JosseyBass, San Francisco.

  • YAMAN, E. (2011). Rekreasyon Bağlamında Öğrenci Algılarına Göre Sosyal Kulüplerin İşlevselliği, Uluslar Arası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, yıl:2, sayı:3.

  • YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, 6. Baskı.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics