ÖĞRETİMİ AYRINTILANDIRMA KURAMINA DAYALI MATEMATİK ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARINA VE ÖĞRENİLENLERİN KALICILIĞINA ETKİSİ

Author :  

Year-Number: 2018- 67
Language : null
Konu : Eğitim Bilimleri / Öğretim Tasarımı
Number of pages: 95-108
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmayla, Öğretimi Ayrıntılandırma Kuramına dayalı gerçekleştirilen öğretimin 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarıları ile öğrenilenlerin kalıcılığı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Kuramın kavramsal ve işlemsel ayrıntılandırmaya yönelik önerilerinin matematik öğretiminin gerektirdiği kavram ve işlemlerin anlaşılması ve aralarında ilişki kurulması amaçlarına uygun olacağı düşüncesiyle söz konusu araştırmanın matematik dersinde gerçekleştirilerek matematik öğretiminde akademik başarıyı artırma çabası içinde olan eğitimcilere öğretimde kullanabilecekleri farklı bir alternatif sunacağı ve alana katkı sağlayacağı umulmaktadır. Araştırma öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Diyarbakır ilinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir ortaokulun yedinci sınıfında öğrenim gören 55 (28 deney, 27 kontrol grubunda) öğrenci oluşturmuştur. Rastgele seçilen sınıflardan 7/A deney ve 7/D kontrol grubu olarak alınmıştır. Bu araştırma için gerekli olan veriler 27 maddeden oluşan “Doğrular ve Açılar” ünitesi başarı testi ile toplanmıştır. Başarı testi deney ve kontrol grupları için ön-test ve son-test olarak kullanılmıştır. Aynı test beş hafta sonra öğrenilenlerin kalıcılığını ölçmek için üçüncü kez uygulanmıştır. Verilerin analizinde ilişkisiz örneklemler t-testi, ilişkili örneklemler t-testi ve Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular grupların son-test ve kalıcılık testi puan ortalamalarında deney grubu lehine anlamlı farkın olduğunu göstermektedir. Bu durum deney grubuna uygulanan öğretimi ayrıntılandırma kuramına dayalı öğretimin “Doğrular ve Açılar” ünitesine yönelik akademik başarıyı ve öğrenilenlerin kalıcılığını artırdığını ortaya koymaktadır.

Keywords

Abstract

With this study it is aimed to investigate the effects of instruction based on the Elaboration Theory of Instruction to the academic achievements and retention of 7th grades students of mathematics lesson. The idea that the proposals of the eleboration theory intended to the conceptual and procedural eleborating would be appropriate to understanding the concepts and procedures which required for mathematics instruction and also to the purpose of establishing a relationship between them, the proclaimed research is performed in the maths lessons and it's expected to offer an alternative approach to the educators who are seeking for different teaching approaches which can be used in teaching and contribute to the literature. This study used an quasi-experimental design, with a threatment and a non threatment control group and pre-test, post-test measurements. The sample of study is consisted of the 55 (28 threatment group, 27 non threatment control group) seventh grade students of a secondary public school in Diyarbakir provincy. The classes selected by random method, 7/A is taken as threatment group and 7/D is taken as non threatment control group. The data required for this study is collected by the achievement test of "the Linear and Angles unit" which consisted of 27 questions. The achievement test is used as pre-test and post-test for the threatment and non threatment control group. The same test is given five weeks later for the third time to measure the retention. Independt samples t-test, paired samples t-test and Mann Whitney-U tests are used in analysing the data. The findings obtained from study shows that there has been a signifficant differance in the groups post-test and retention test's mean for the favor of thretament group. It puts forth that the instruction based on ETI which performed on the threatment group increases the academic achievement and retention intended for "the Linear and Angles unit".

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics