MUHASEBE VE VERGİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ: SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2018- 72
Language : null
Konu : Sosyal ve Beşeri Bilimler
Number of pages: 137-143
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Finansal okuryazarlık günümüzde daha da önem kazanan bir olgudur. Finansal okuryazarlığı, insanların para ile ilgili alım, satım, harcama ve tasarruf gibi işlemlerinde farkında ve bilinçli davranışlar sergileyerek, israfa neden olabilecek, isabetli olmayan bir kararı önleme yeteneği şeklinde tarif edilebiliriz. Ekonomi temelli, bir tarafta varsıllığın ve israfın; diğer tarafta yokluğun ve yoksulluğun olduğu bir dünyada tüm insanların paralarını etkin ve verimli kullanmaları gerekliliği yadsınamaz bir gerçekliktir. İşi ticaret ve para olan, yaşamını bu yolla kazanan insanlar ile birlikte yaşamın parasal planının yapıldığı en temel uygulama olarak ifade edilebilecek olan aile ekonomisi içerisinde insanların okullu olmadan da finansal okuryazarlık bilgi ve yeteneğine sahip olabileceklerini söylemek yanlış olmaz. Ancak, finansal okuryazarlık düzeyinin, öğrenimlerini buna paralel alanlarda sürdüren üniversite öğrencilerinde yüksek olması beklentisi doğal bir sonuçtur. Bu çalışmanın amacı finansal okuryazarlığın temelini oluşturan bilgilerin verildiği Samsun Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Bölümü ön lisans öğrencilerinin temel düzeyde finansal okuryazarlık seviyesini belirlemeye çalışılmak ve bu seviyenin cinsiyet, yaş ve akademik başarısıyla ilişkisini incelemektir. Araştırmamızın evreninin Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Bölümünde öğrenim görmekte olan 188 öğrenci oluşturmaktadır, Örneklemimizi ise tesadüfi olarak seçilmiş 24 erkek 32 kız olmak üzere toplam 56 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmamızda finansal okuryazarlığın en yüksek olması beklenen Muhasebe ve Vergi Bölümü öğrencilerinin cinsiyet, yaş, ve akademik başarı durumlarına göre finansal okuryazarlık düzeyleri incelenmiştir. Önceliklere verilerin normal dağılıp dağılmadığına bakılmış, sonra değişkenler arasındaki ilişki düzeyi için korelasyon analizi yapılmıştır.

Keywords

Abstract

Financial literacy is more important in a case of winning. Financial literacy, It can be described as “purchases related to money, sale, spending and in the process saving, aware and conscious behavior by displaying Which can cause waste, ability to prevent a non-decisions”. Based economy, the wealth and waste on one side; on the other side in a world where there is poverty and poverty All active people's Money and efficient use requirement It is an undeniable reality. It would not be wrong to say that; Job that is business and money, winning this way of life of the people together with the financial plan of life as people made the most basic applications in the family economy, which can be expressed in the school without the knowledge and skills that they have the financial literacy. However, the level of financial literacy, education is a normal consequence of the high expectations of university students who continue in this area. The purpose of this study; financial literacy forms the basis of information given by the Samsun Vocational School Accounting and Tax Department students, try to determine the level of basic financial literacy level and this level of gender, age and investigate the relationship between academic achievement. Our research universe Ondokuz Mayıs University, Samsun Vocational School 188 students who were studying in form Accounting and Tax Department, In our sample, randomly selected 24 males comprise a total of 56 students, including 32 girls. This is the highest financial literacy in our research is expected Accounting and Tax Department students of gender, age, and financial literacy levels based on academic achievement were examined. Priority has examined whether the data are normally distributed breakup, After variables correlation analysis for correlation.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics