KONUT YAPILARINDA KULLANICI MEMNUNİYETİ ÜZERİNE KAVRAMSAL BİR İNCELEME

Author :  

Year-Number: 2021-Year: 14 - Number: 86
Yayımlanma Tarihi: 2021-06-20 18:13:16.0
Language : Türkçe
Konu : Mimarlık
Number of pages: 295-317
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Genel tanımıyla kullanıcının bir sistem, ürün veya hizmet kullanımından kaynaklanan fiziksel, bilişsel ve duygusal tepkilerinin, kullanıcının ihtiyaç ve beklentilerini ne ölçüde karşıladığı durumu olarak tanımlanan kullanıcı memnuniyeti kavramı, konut yapılarında da büyük bir öneme sahiptir. Çevresel ve fiziksel koşullardan memnuniyetsizlik durumu, kullanıcıların sağlığı, konforu ve mutluluğunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle kullanıcıların zamanlarının büyük bir bölümünü geçirdikleri konut yapılarında, kaliteyi ve memnuniyeti neyin oluşturduğuna detaylı bir şekilde bakılması gerekmektedir. Mimari tasarım sürecinde en önemli faktörlerden biri olan kullanıcı memnuniyeti özelinde çok daha geniş bir değerlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı da konut yapılarında kullanıcı memnuniyetinin detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve memnuniyet göstergelerinin bir bütün olarak ele alınması gerekliliğini ortaya çıkarmaktır. Çalışma kapsamında öncelikle konutlarda kullanıcı memnuniyeti üzerine yapılmış olan mevcut akademik çalışmalardaki memnuniyet göstergeleri ele alınmış ve farklı görüşler değerlendirilmiştir. Konutlarda memnuniyete dayalı kalite değerlendirmelerinin yapılabilmesi için geliştirilmiş konut kalite değerlendirme araçları ele alınmış, bu araçların memnuniyet göstergeleri karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir. Son olarak kullanıcıları için sağlıklı ve verimli çevreleri sağlayan binalar olarak tanımlanan sertifikalı binaların değerlendirme kriterleri ele alınmış, sertifikalandırma sistemlerinin memnuniyet göstergeleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada ele alınan ve değerlendirmeleri yapılan memnuniyet göstergelerinin, mevcut konutların kullanıcı memnuniyeti bağlamında iyileştirilmesi konusunda ve gelecekte yapılacak olan konut tasarımları sürecinde faydalı olacağı öngörülmektedir.

Keywords

Abstract

Dissatisfaction with environmental and physical conditions negatively affects the health, comfort and happiness of the users. For this reason, it is necessary to examine in detail what constitutes quality and satisfaction in the residential buildings where the users spend most of their time. There is a need for a much wider assessment in terms of user satisfaction, which is one of the most important factors in the architectural design process. The aim of this study is to determine the detailed determination of user satisfaction in residential buildings and to reveal the necessity of considering satisfaction indicators as a whole. Within the scope of the study, satisfaction indicators in existing academic studies on user satisfaction in residences were discussed and different opinions were evaluated. In addition, housing quality assessment tools developed in order to make satisfaction-based quality evaluations in houses were considered, and the satisfaction indicators of these tools were evaluated comparatively. Finally, the evaluation criteria of certified buildings, which are defined as buildings that provide healthy and productive environments for their users, were discussed, and the satisfaction indicators of certification systems were evaluated comparatively. It is anticipated that the satisfaction indicators discussed and evaluated in the study will be useful in improving the existing houses in the context of user satisfaction and in the future housing design process.

Keywords


  • Aktuna, M. (2007). Geleneksel Mimaride Binaların Sürdürülebilir Tasarım Kriterleri Bağlamında Değerlendirilmesi Antalya Kaleiçi Evleri Örneği, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

  • Alfaqih, S. (2009). Urban Cultural Revival in Amman- A City in Transition. Amman: Publication of Deanship of Academic Research, University of Jordan.

  • Al-Homoud, M. ve Is–haqat, H. (2019). “Exploring the Appropriateness of the Royal Initiative for Housing for The Low-Income Group in Jordan”, IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 471(7): 1-12. IOP Publishing.

  • Amerigo, M. (2002). A Psychological Approach to the Study of Residential Satisfaction. J. I. Aragones, G. Francescato ve T. Garling (Ed.), Residential Environments: Choice, Satisfaction, and Behavior (s. 81–99). Westport: Bergin & Garvey.

  • Bardo, J.W. ve Hughey, J. B. (1984). The Structure of Community Satisfaction in A British and An American Community. The Journal of Social Psychology, 124: 151–157.

  • Barutçular, T. ve Dostoğlu, N. (2019). An Analysis of User Satisfaction in Relation with Sense of Belonging in High Income Housing: Ataköy Case. Megaron, C/S. 14(1): 39-52.

  • BREEAM. (t.y.). BRE Environmental Assessment Methodology. Erişim tarihi: 10 Mart 2019, https://www.breeam.com/

  • Brkanić, I. (2017). Housing Quality Assessment Criteria. e-GFOS, 8: 37-47.

  • Campbell, A., Converse, P. E. ve Rodgers, W. L. (1976). The Quality of American Life. New York: Russell Sage Foundation.

  • Canter, D. ve Rees, K. (1982). A Multivariate Model of Housing Satisfaction. International Review of Applied Psychology, 31: 185–208.

  • Demirbağ, U. ve Urfalıoğlu, N. (2021). The Decoration in Traditional Houses Anatolian in 19th Century: The Example of Çankırı, History Studies, 13 (1): 265 – 283.

  • Eichner, M. M. (1986). A Model of Household Housing Adjustment: Confronting Analytical Issues. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Iowa State University Family Environment, Iowa, USA.

  • Elsinga, M. ve Hoekstra, J. (2005). Homeownership and Housing Satisfaction. Journal of Housing and the Built Environment, 20: 401-424. https://doi.org/10.1007/S10901-005-9023-4

  • Erten, D. (2011). Yeşil Binalar, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Yayınları, Ankara: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.

  • Eyüce, Ö. (1991) Toplu Konut; Sorunlar ve Nedenleri, Konut Çevrelerinin Mekânsal Gerekliliklerine Bireyin Tatmini Açısından Psikolojik Bir Yaklaşım, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

  • Forte, F. ve Russo, Y. (2017). “Evaluation of User Satisfaction in Public Residential Housing- A Case Study in the Outskirts of Naples, Italy”, World Multidisciplinary Civil EngineeringArchitecture-Urban Planning Symposium (WMCAUS). 12-16 Haziran, Prague, Czech Republic.

  • Francescato, G. (1997). Residential Satisfaction. In Encyclopedia of Housing (pp. 484-486). London: Sage.

  • Francescato, G. Weidemann, S., Anderson, J. ve Chenoweth, R. (1974). “Evaluating Residents’ Satisfaction in Housing, for Low and Moderate Income Families: A Multimethod Approach”, EDRA 5: Environmental Design Research Association Annual Conference, 3(5): 285-294.

  • Gold, J. R. (1980). An Introduction to Behavioral Geography. Oxford: University Press.

  • Gültekin, A. B. ve Bulut, B. (2015). “Green Building Certification Systems: Suggestion of a System for Turkey”, 2nd International Sustainable Buildings Symposium, Ankara.

  • Gündoğdu, M., Kuru, A., Korhan, M. K., Yeler, G. ve Erşan, Ş. (2019). Interaction Between Built Environmental Characteristics and Housing-Housing Environment User Satisfaction: The Case of Kırklareli City Centre. Megaron. C/S. 14 (4): 579-597.

  • Gür, M. A. ve Dostoğlu, N. T. (2010). TOKİ Konutlarında Kullanıcı Memnuniyeti: Fırsatlar ve Sorumluluklar. Mimarlık, 355: 32-36.

  • Hartson, R. ve Pyla, P. (2012). Process and Guidelines for Ensuring a Quality User Experience. Burlington: Morgan Kaufmann.

  • Housing Choice Voucher Program Guidebook (2001). U.S. Department of Housing and Urban Development. Erişim Tarihi: 14 Haziran 2021, https://www.nhlp.org/wp-content/uploads/HUDHousing-Choice-Voucher-Guidebook-7420.10G-Apr.-2001-4.pdf

  • Housing Quality Indicators [HQI]. (2011). Housing quality indicators measure the quality of housing schemes funded by the homes and communities agency. Erişim tarihi: 14 Mart 2020, https://www.gov.uk/guidance/housing-quality-indicators

  • HUD (2020). Housing quality standards (HQS) – frequently asked questions. Erişim tarihi 19 Haziran 2020, https://www.hud.gov/sites/documents/DOC_9143.PDF.

  • Hur, M. ve Morrow-Jones, H. (2008). Factors that Influence Residents’ Satisfaction with Neighborhoods. Environment and Behavior, 40: 619- 635.

  • ISO 9241-11 (2018). Ergonomics of human-system interaction — Part 11: Usability: Definitions and concepts.

  • ISO 9241-220 (2019). Ergonomics of human-system interaction — Part 220: Processes for enabling, executing and assessing human-centred design within organizations.

  • İmamoğlu, V. (1993). “İnsan, Evi ve Çevresi Araştırma Projesi; Mimari Bazı Gözlemler”, Konut Araştırmaları Sempozyumu, 1-2 Temmuz 1993, Ankara.

  • Kellekçi, Ö. L. ve Berköz, L. (2006). Mass Housing: User Satisfaction in Housing and Its Environment in Istanbul, Turkey. European Journal of Housing Policy, 6(1): 77–99.

  • Magalhaes de Sá, D. (2008). Improving User Satisfaction in VO through Systems Usability. In Encyclopedia of Networked and Virtual Organizations (pp. 694-697. Pennsylvania: IGI Global.

  • Marans, R. W., Asli Gocmen, Z. (2005). “Assessing the Quality of Community Life in Metro Detroit Life Detroit: DAS and GIS”, OVPR-CARAT Seminar, 10th of February.

  • Marans, R.W. (2003). “Understanding Environmental Quality through Quality of Life Studies: the 2001 DAS and its Use of Subjective and Objective Indicators”, Landscape and Urban Planning Vol. 65, pp. 73-83.

  • Marans, R.W. ve Rodgers, S.W. (1975). Toward an understanding of community satisfaction, in: A. Hawley ve V. Rock (Eds), Metropolitan America in contemporary perspective (New York: Halstead Press), 299–352.

  • Morris, E. W. ve Winter, M. (1978). Housing. Family, and Society. New York: Wiley and Sons.

  • Morrissy, E. ve Handal, P. J. (1981). Characteristics of the Residential Environment Scale: Reliability and Differential Relationship to Neighborhood Satisfaction in Divergent Neighborhoods. Journal of Community Psychology, 9: 125–132.

  • NAHP. (2008). 721 Housing quality ındicators (HQI) form. The National Affordable Homes Agency. Erişim tarihi: 10 Mart 2021, https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/ file/366634/721_hqi_form_4_apr_08_update_20080820153028.pdf

  • Rapoport, A. (1980). Environmental Preferences, Habitat Selection and Urban Housing. Journal of Social Issues, Vol. 36 (3): 118-134.

  • Rosenberg, M. J. ve Hovland, C. I. (1960). Cognitive, Affective and Behavioural Components of Attitudes. In: C. I. Hovland, M. J. Rosenberg (Ed.), Attitude, Organization and Change (s. 1-14)., New Haven, CT: Yale University Press.

  • Sirgy, M. J. (2002). How Neighbourhood Features Affect Quality of Life. Social Indicators Research, 59: 79- 114.

  • USGBC. (t.y.). LEED rating system. Erişim tarihi: 8 Ocak 2019, https://www.usgbc.org/leed

  • Weidemannn, S. ve Anderson, J. (1985). A Conceptual Framework for Residential Satisfaction. In: I. Altmann ve C. Werner (Eds), Home Environments (pp. 153–182). New York: Plenum Press.

  • Wiesenfeld, E. (1992). Public Housing Evaluation in Venezuela: A Case Study. Journal of Environmental Psychology, 12(3): 213–223. https://doi.org/10.1016/S0272-4944(05)80136-7

  • Yıldız, E. ve Ulusoy M. (2014) Yeni Konutlaşma Eğilimi Olan Dışa Kapalı Konut Yerleşmelerinde Kullanıcı Memnuniyeti Analizi: Konya Örneği. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2 (3): 1-12.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics