Araştırmalar, aile ve okul arasındaki ilişkinin okuldaki öğrenci başarısı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Çocuğun yetiştirilmesinde aile önemli bir rol oynar ve okul ile aile arasındaki işbirliğinin önemi her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle velilerin bu süreçte öğretmen ve okul yöneticileri ile koordineli çalışmaları beklenmektedir. Beklentilerinin dikkate alınmadığını düşünen bir ebeveyn, çocuğunun okuldaki eğitim süreci hakkında öğretmen ve yönetici gibi okuldaki diğer aktörlerle aktif olarak işbirliği yapmaz.
Bu çalışmanın amacı, öğrenci velileri ile okulun diğer paydaşları arasındaki işbirliği, iletişim ve paylaşımı belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmektir. Çalışma 336 katılımcı ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında internet tabanlı yöntem kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan “Veli-Okul İşbirliği Ölçeği (VOKİ)” kullanılmıştır. Ölçek 5 alt ölçek ve 4’lü derecelemeli 30 Likert tarzı maddeden oluşmaktadır.
Çalışma 1: Alt boyutların belirlenmesinde ölçek geliştirme istatistiği olarak Varimax rotasyonlu AFA (açımlayıcı faktör analizi) kullanılmıştır. Güvenirliği belirlemek için madde-toplam korelasyon katsayısı ve madde-kalan korelasyon katsayısı, Cronbach ve Rulon katsayısı hesaplanmıştır.
Çalışma 2: Ölçek AFA (açımlayıcı faktör analizi) ve madde analizi ile yapılandırıldıktan sonra DFA (Doğrulayıcı Faktör Analizi) ile yapı geçerliği test edilmiştir. CFA modelinin uygunluğunu test etmek için CFI (Karşılaştırmalı Uyum İndeksi) ve RMSEA (Yaklaşıklığın Ortalama Karekök Hatası) uyum indeksleri kullanılmıştır. Bu kriterler göz önünde bulundurularak ölçekler için DFA modelleri oluşturulmuştur. Ölçeğin geçerli, güvenilir ve istatistiksel işlemler sonucunda kullanılabilir olduğu tespit edilmiştir.
Studies indicate that the relationship between family and school has a positive effect on student success in school. The family plays an important role in raising the child, and the importance of cooperation between school and family is increasing day by day. For this reason, parents are expected to work in coordination with teachers and school administrators in this process. A parent who thinks that their expectations are not taken into account does not actively cooperate with other actors in the school, such as teachers and administrators, about their child's educational process at school.
The aim of this study is to develop a scale to determine cooperation, communication and sharing between students' parents and other stakeholders of the school. The study was conducted with 336 participants. Internet-based method was used to collect the data. The "Parent-School Cooperation Scale (VOKI)" prepared by the researchers was used as a data collection tool. The scale consists of 5 subscales and 30 Likert-style items with 4-point gradation.
Study 1: Varimax rotated EFA (exploratory factor analysis) was used as scale development statistics to ascertain sub-dimensions. Item-total correlation coefficient and item-remainder correlation coefficient, Cronbach and Rulon coefficient were calculated to determine the reliability.
Study 2: After the scale was structured with EFA (exploratory factor analysis) and item analysis, the construct validity was tested with CFA (Confirmatory Factor Analysis). CFI (Comparative Fit Index) and RMSEA (Root Mean Square Error of Approximation) fit indices were used to test the CFA model's suitability. Considering these criteria, CFA models were created for scales. The scale was found to be valid, reliable and available as a result of statistical procedures.